lunes, 14 de noviembre de 2016

Teoria del Big Bang



La teoria més coneguda sobre l'origen de l'univers es centra en un cataclisme còsmic sense igual en la història: el big bang.
Aquesta teoria va sorgir de l'observació de l'allunyament a gran velocitat d'altres galàxies respecte a la nostra en totes direccions, com si haguessin estat repel·lides per una antiga força explosiva.
Abans del Big Bang, segons els científics, la immensitat de l'univers observable, inclosa tota la seva matèria i radiació, estava comprimida en una massa densa i calenta a tan sols uns pocs mil·límetres de distància. Aquest estat gairebé incomprensible s'especula que va existir tan sols una fracció del primer segon de temps.
Els defensors del big bang suggereixen que fa uns 10.000 o 20.000 milions d'anys, una ona expansiva massiva va permetre que tota l'energia i matèria conegudes de l'univers (fins i tot l'espai i el temps) sorgissin a partir d'algun tipus d'energia desconegut.
La teoria manté que, en un instant (una trilionèsima part d'un segon) després del Big Bang, l'univers es va expandir amb una velocitat incomprensible des del seu origen de la mida d'un còdol a un abast astronòmic. L'expansió aparentment ha continuat, però molt més a poc a poc, durant els següents milers de milions d'anys.
Orígens de la teoria
Un sacerdot belga, de nom George Lemaître, va suggerir per primera vegada la teoria del Big Bang en els anys 20, quan va proposar que l'univers va començar a partir d'un únic àtom primigeni. Aquesta idea va guanyar empenta més tard gràcies a les observacions d'Edwin Hubble de les galàxies allunyant-se de nosaltres a gran velocitat en totes direccions, i a partir del descobriment de la radiació còsmica de microones d'Arno Penzias i Robert Wilson.
La brillantor de la radiació de fons de microones còsmiques, que pot trobar-se en tot l'univers, es pensa que és un romanent tangible de les restes de llum del Big Bang. La radiació és similar a la que s'utilitza per transmetre senyals de televisió mitjançant antenes. Però es tracta de la radiació més antiga coneguda i pot guardar molts secrets sobre els primers moments de l'univers.

No hay comentarios:

Publicar un comentario